+

Asztma, allergia, pikkelysömör

Asztma ( Asthma)

Az asztma a légutak elzáródásával járó tüdőbetegség. Az asztmás roham alatt a levegő nem tud távozni a tüdőből . Ilyenkor a beteg légszomjban szenved, hiszen ilyenkor a tüdő nem tudja a mellkasban lévő levegőt kifújni, és ezért nem tudja beszívni a frisset. Az asztmás rohamok időtartama változó: vannak rohamok melyek néhány percig tartanak és vannak amelyek több órán át. Az asztma egy nagyon veszélyes betegség , amelybe akár bele is lehet halni mivel egy súlyos roham esetén a beteg egyáltalán nem jut levegőhöz, és ez fulladáshoz vezethet. Sok asztmás gyermek idővel "kinövi " betegségét, ám ettől függetlenül a későbbiek folyamán még bármikor vissza köszönhet. Súlyos asztmáról beszélünk ha a betegnek naponta több mint kétszer is inhalátort kell használniaAz ő esetükben folyamatos orvosi kontroll szükséges.

Az asztma típusai

Az asztmának két típusát különböztetjük meg:

Az egyik az allergiás asztma  ( extrinzik), a másik pedig a nem allergiás asztma ( intrinzik). A két típus között azonban lehet összefüggés.

Allergiás asztma

A gyakori allergiák közé tartpzik az állati szőr-, a vegyszer-,a penész-,a madártoll-,az adalékanyagok vagya környezeti szennyeződésekmiatt kialakuló allergia.

 Az asztmát a szervezetben túlzott mennyiségben elszaporodó gombák is előidézhetik. Ha az illető gombákkal ferőzött környezetben és, a szervezete folyamatosan veszélynek van kitéve. Így viszont a gyógyítás sem ér sokathiszen visszatérve a ferőzött környezetbe nagy valószínűséggel ismét le fog betegedni. Célszerű elkerülni a vegyszeres , drasztikus tisztítószereket és probiotikus takarítószereket alkalmazni. Sok asztmásra jellemző az tartósítószerekre, adalékanyagokra például szulfitra való érzékenység.

A szulfitot az ételekre-jellemzőena gyümölcsökreés mészhéjú állatokra (kagylókra, rákokra) -szórják rá azért, hogy ne színeződjenek el.    

Ha az asztmát valamelyik természetes allergén például fűfélék vagy pollenek váltják ki, akkor valószínűsíthető, hogy az illetőt óvták még a széltől is , nem hagyták a koszban" játszani , így viszont nem edződött immunrendszere kellőképpen ,ennek következtében a szervezet képtelen volt arra, hogykifejlessze azokat az antitesteket, amelyek felvehetik a harcot az allergénekkel szemben.

Összességében tehát elmondható , hogykönnyen kialakulhat az asztma azoknál akik gyermekkorukban a természettől elzártan éltek.

Nem allergiás asztma

Az asztma a modern kor " vívmánya " amely a levegő szennyezettsége miatt veszélyezteti egészségünket. leginkább a gyermekeket és az időseket érinti.

Különféle légzőszervi megbetegedések, fertőzések is előidézhetik kialakulását.Ilyen például a hörghurut és a tüdőgyulladás. Az Intrinsic típusú asztmát szintén  a légzőszervi megbetegedésekkel hozzák összefüggésbe, többek között az arcüreggyulladással és a már említett hörghuruttal.

A nem allergiás asztma csoportjába soroljuk a kardinális asztmát ( szív asztmát), amely ugyanolyan tünetekkel jár mint a többi asztma, a különbség viszont az , hogy ez szívelégtelenség következtében alakul ki. Ezért nagyon fontos ellenőrizni, hogy a beteg szíve szabályosan dobog-e. Ha nem akkor ez azt jelenti, hogy a szív nem pumpálja ki a folyadékot a tüdőből. Ilyenkor fennáll az asztmás roham lehetősége. Ekkor azonban az asztmás gyógyszerek több kárt okoznak mint használnak. Szívasztma esetén tehát fontos, hogy a beteg Ne csak asztmaspecialistához járjon rendszeresen, hanem kardiológushoz is.

A tüdőtágulat is összefüggésbe hozható az asztmával. Ezt jellemzően a környezetből- pédául szénbányákból, acélművekből, és egyéb poros helyekről- tüdőbe jutó méreganyagok okozzák.

 Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket. Az asztma a gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség világszerte.

Az utóbbi időkig előfordulási gyakorisága növekedett, az elmúlt években stagnálni látszik. Elsősorban a fejlett nyugati országokban gyakori, az egyes országok között nagy különbségek észlelhetőek, 0,5%-tól 10%-ig.

Tünetei:

A sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, a mellkas felfújt állapota (hyperinflatio), a légzési segédizmok használata (orrszárnyi légzés, bordaív alatti behúzódás), súlyos roham esetén elkékülés (cyanosis) és légzési elégtelenség, mely néha akár halálhoz is vezethet. Tünetek már kisgyermekkorban jelentkezhetnek. Leggyakrabban 3 éves kor után. De bármely életkorban kialakulhat asztma. A tünetek jelentkezhetnek rövid (percekig vagy órákig tartó) légzészavar vagy roham formájában például fizikai terhelés, allergiás reakció után. Máskor légúti fertőzéstől kiváltva akár napokig is eltarthatnak. Súlyos asztmásoknál a tünetek folyamatosan jelen maradhatnak éveken át.

Megelőzése:

Évszázados tapasztalat, hogy a sóbányákban dolgozók sohasem lesznek fulladós betegek. Ez a tény teszi indokolttá a "sókamrás" megelőzést.

A dohányfüstnek kitett ( már az anyaméhben is!!) gyermekeknél az asztma gyakrabban jelentkezik. Így a dohányfüst kerülése része a megelőzésnek.

Háziállatok közül a kutya tartását gondolják sokan védő hatásúnak. Míg a macskákról nemrég igazolták, hogy a macskára nem allergiások esetében is növelik a légutak hiperaktivitását.

A környezet allergén mentesen tartása, különösen a házi-poratka mentesítés megelőzésben betöltött szerepe erősen kétséges.

3 éves kor előtti súlyos légúti vírusinfekciók valószínűleg szerepet játszanak az asztma "beindításában". Más vizsgálatok az endotoxinoknak tulajdonítanak védő hatást, mivel a farmon élő terhesek gyermekeinél és farmon felnövő gyermekek esetében jóval ritkábban alakul ki asztma.

Szénanáthás fiatal gyermekeknél immunotherápia (hyposenzibilizálás) tűnik ígéretesnek jelentősen csökkentve az asztma kialakulását a kezeltek csoportjában.

 

Allergia


Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás (wheezing). Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.

Az allergiák oka az immunrendszer túlérzékenysége és a szervezetet megterhelő külső behatások következménye. Immunrendszerünk 70-80%-ban a bélflórához. Az allergiák nagy része mikrobiológiai egyensúlyvesztés következménye.  Természetes lúgosítással és az étrendünk megváltoztatásával azonban jelentős javulás vagy gyógyulás érhető el.  

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

 Ajánlatunk allergiában szenvedőknek 

 Légcsőhurut
 

A légzőrendszer a szervezetnek az a része, amely a gázcseréhez szükséges légcserét (ventilatiót) végrehajtja. A teljes oxigénhiány a központi idegrendszeri szürkeállományban 4-5 perc után már visszafordíthatatlan következményeket okoz, más szövetek oxigénhiány-tűrőképessége igen eltérő.

Az anatómiai értelemben vett légzőszervet a felső légutak és a tüdő, valamint a kis vérkör alkotják. Az élettani értelemben vett légzőrendszerhez tartozik ezenkívül a csontos-kötőszövetes mellkas a légzéskivezető izmokkal. Szélesebb értelemben ide kell sorolnunk a központi idegrendszer mindazon struktúráit, amelyek a légzőmozgások keletkezésében, koordinációjában és reflexes szabályozásában részt vesznek, valamint az információkat szolgáltató receptorokat és afferenseket is.

A gázcserében betöltött szerepe mellett a légzés teszi lehetővé a hangadást, az artikulált emberi beszédet is.

Légcsőhurut és köhögés

Az asztmás gyulladás hasonló a légcsőhuruthoz, de annál mélyebbre húzódik, és nem gyógyul magától, továbbá hátterében nem mutatható ki kórokozó vírus vagy baktérium. A hurutos légutakra jellemző nyák tovább szűkíti a hörgőket. E nyák a fertőző kórokozók miatt általában gennyes, sárgás és zöldes, megváltozott színe különítheti el az asztmánál termelődött nyálkától.

 

Kruppos fulladás és köhögés


A kruppos fulladás gyermekbetegség, legjellemzőbb rá, hogy általában éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki. Ebben hasonlíthat az asztmára Az első éjszaka után a roham még egy-két napon át megismétlődhet, aztán rendszerint elmarad.
A tüneteket nem a hörgők, hanem a légcső nyálkahártyájának duzzanata okozza, ami főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg. Az asztmával ellentétben nem a kilégzés, hanem a belégzés nehezített; ezért a belégzési hang száraz, hangos. Úgy is szokták jellemezni, hogy a kis beteg gyerek ugató, száraz köhögést hallat, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. Ez az asztmánál ugyancsak nem jellemző.

A fokozott légzési munkát a mellkas lágyabb részeinek behúzódásai jelzik, ezek a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak. A kruppos roham a vírusos náthás megbetegedések első jeleként, teljesen váratlanul szokott jelentkezni. A fertőzés sokszor lázzal jár, bár nem feltétlenül.

A krupp már csak azért sem keverendő az asztmával, mert az allergiára adott antihisztaminos szerek a nyálkahártyát tovább szárítva rontanának az állapoton.

 Javaslatunk krupp és bronchitisben szenvedők részére az otthon is használható kristálysó ionizátor készülék valamint a sópárna használata

Bővebb információ és megrendelés itt

Pikkelysömör


A pikkelysömör (psoriasis, pszoriázis) az ismeretlen eredetű bőrbetegségek közé tartozik, megjelenésének okai között több lehetőség is fennáll. Kialakulásában örökletes és a szervezetet érő külső és belső hatások is szerepet játszanak. Provokáló tényező lehet a szervezetben előforduló gyulladás, hirtelen stresszhelyzet, lelki válság is, de betudható például a máj elégtelenül működő detoxikáló munkájának. Tünetei visszatérőek, egy nyugalmi időt követően (főleg ősszel és tavasszal), úgy tűnik, mintha megszűnt volna a probléma, majd váratlanul ismét kiújul. A pikkelysömör kezelése alkalmával a fő cél, a tünetmentesítés.

Nevét arról kapta, hogy ezek az úgynevezett plakkok, mintegy pikkely leválnak a bőrről és helyüket új veszi át. Tulajdnonképpen egy hámlásnak is nevezhetjük. Nem csak esztétikai problémát okoz ez a bőrbetegség, de kellemetlen viszketéssel is járnak.

A pikkelysömör több stádiummal rendelkezik, első ezek közül, amikor a bőr feldudorodik és piros vagy lilásvörös, úgynevezett plakkok keletkeznek. Többnyire a könyökön, térden lokalizálódik, de előfordulhat a fejbőr területén, sőt testszerte is. Bármilyen meglepő, még a köröm is érintett lehet a pszoriázis tüneteiben, hiszen gombás fertőzéshez hasonló, sárgászöld folt jelenik meg a köröm felszínén, majd ahogy nő, sárgás por távozik alóla.

A pikkelysömör második stádiuma, amikor a plakkok levállnak és korpa formájában hámlani kezdenek. Egyes idős betegeknél lázas állapot vagy reumatikus fájdalom is kísérheti. A pszoriázis harmadik fázisában a gyulladás alább hagy, majd teljesen elmúlik, viszont a dudorok ott maradnak a bőrön.

A psoriasis súlyosabb formája is, mint a legtöbb bőrbetegség kezelése általában a bőrgyógyászat gyermek vagy felnőtt rendelés keretein belől történik, a bőrgyógyász doktor feladata, bár a kezelése, gyógyítása kiegészítéseként egyéb természetes szerek is rendelkezésre állnak. Külső és belső kezelése is ajánlott párhuzamosan, kezdetben természetes gyógymódok segítségével, illetve ha nagy, kiterjedt felületeket érint és igen súlyos állapotot idéz elő, akkor bőrgyógyász által felírt gyógyszer segítségével történik a gyógyítása. A pszoriázis gyógyszeres kezelése ilyen stádiumban már elengedhetetlen.

Az első stádiumban a gyógyítása sok esetben hatóanyag nélküli hidratáló krém segítségével is történhet, ha ez már nem segít, akkor szaliciles kenőcs használható vagy vérehulló fecskefű krém. Fontos, hogy a gyógyítása alatt használt krém zsíros legyen, mindig tartalmazzon olajat, hiszen a psoriasis által érintett terület száraz. A bőrbetegségek kezelése nem csak és kizárólag kenőcs alapú terápiára hagyatkozhat, a piacon számtalan lemosó szer, fürdető is rendelkezésre áll, sőt fényterápia is alkalmazható.

Ezekről bővebb információt a bőrgyógyász szakorvos tud adni, de kozmetológus magánrendelés is felkereshető a pszoriázis problémával. Sok bőrgyógyász orvos hisz a természetes alapú gyógymódokban és gyógyhatású tea fogyasztását is javasolja kiegészítő kezelésként. Ilyenkor a máj detoxikáló munkáját lehet elősegíteni, például máriatövis, borsmenta, apróbojtorján, cickafark teakeverék fogyasztásával. A teafüveket 1:1 arányban keverjük össze, majd a keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le vízzel és leszűrve, lassan kortyolgatva fogyasszuk. Naponta kétszer egy evőkanálnyi lenolaj fogyasztása is javasolt, de ezt még bővíthetjük egy-egy mokkáskanálnyi máriatövismag olaj fogyasztásával is, homeopátia alkalmazásával. A gyógyítása ezekkel a gyógymódokkal, kiegészítő diéta, egészséges étrend felállításával kiegészíthető, de a detoxikáló gyógynövényes tea a pikkely sömör megelőzése alapjául is szolgál, a betegség nyugalmi időszakában is fogyasztható.

A bőrgyógyászat rendelő intézete (még az SZTK rendelők is) sok szóróanyagot és információt tudnak nyújtani a psoriasis kezelésével kapcsolatban, a bőrgyógyászat mindig készséggel segít a tünetek felismerésében, enyhítésében. Az interneten és gyógyszertárakban képek állnak rendelkezésre a diagnosztizáláshoz, így egy kép alapján könnyebben be tudjuk mi is azonosítani a betegséget. A psoriasis sok embert érint és bár esztétikailag kellemetlen látványt nyújt, nem kell szégyellni a bőrgyógyászat felkeresését. A közhiedelemmel ellentétben nem is fertőző, csak azt érinti, aki a testén viseli.

Persze betudható a távolságtartás az emberek tudatlanságának is, annak, hogy nem ismerik fel a betegséget és félnek tőle. Szerencsére rengeteg készítmény áll rendelkezésre, amivel a viszketés enyhíthető, a tünetek mérsékelhetők. Érdemes gondosan megvizsgálni az életkörülményeket is, hiszen a lelki tényezők nagy mértékben befolyásolják a betegség kialakulását és súlyosságát. A sömörre általában jótékonyan hat a napsütés, ha ez tengerparton történik, fűrdőzéssel egybekötve, akkor még inkább hatásos. A hétköznapi gyakorlatban szteroidos készítményeket szoktak ajánlani a gyulladás kiküszöbölésére, ezek azonban hosszú távon mellékhatásokkal járnak, főleg ha rendszeresen és nagy bőrfelületen vannak alkalmazva, ezen kívül károsak a májra és lecsökkentik a bőr saját védekező funkcióit. Ha csak lehet, akkor az ilyen készítmények alkalmazása nélkül próbáljuk megoldani a problémát. 

A Holt-tengeri só különösen ajánlott  a pikkelysömörre , mert magas ásványi anyag  tartalma elősegíti a gyógyulást, enyhíti a betegség tüneteit.

Egy kedves vásárlónk  a parajdi sóban való fürdőzést tartja a leghatásosabbnak, de várjuk személyes tapasztalataikat , hogy másokkal is megoszthassuk, másokon is segíthessünk !

 

 

A hétköznapi gyakorlatban szteroidos készítményeket szoktak ajánlani a gyulladás kiküszöbölésére, ezek azonban hosszú távon mellékhatásokkal járnak, főleg ha rendszeresen és nagy bőrfelületen vannak alkalmazva, ezen kívül károsak a májra és lecsökkentik a bőr saját védekező funkcióit. Ha csak lehet, akkor az ilyen készítmények alkalmazása nélkül próbáljuk megoldani a problémát. Ha a Holt-tengerre való utazás, mint opció nem is jön számításba, úgy kísérletezzünk a Magyarországon is kapható holt-tengeri só és iszapkészítmények megvásárlásával és használatával.

Holt -tengeri sótermékek a webáruházban

Parajdi sótermékek a webáruházban

Kapcsolat

  • 2233 Ecser Zártkerti dűlő 1124hrsz
  • +36702223335
  • info@salaura.eu

Hírlevél

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.